Seminari CUSC (28/02/2008): “Pour une écologie des langues du monde” de Louis-Jean Calvet

Assistents: Lliliana Arroyo, Vanessa Bretxa, Llorenç Comajoan, Natxo Sorolla, Xavier Vila i Neus Nogué.

A la primera part de la sessió el Natxo va presentar l’anàlisi de xarxes socials que va presentar fa poc a Grècia. Ben aviat penjarem el power-point que conté les dades que vam comentar.

A la segona part, el Xavier va comentar el libre de Louis-Jean Calvet Pour une écologie des langues du monde (1999). Aquest és el resum del que va dir (que sotmeto a les rectificacions que em proposeu, Xavier inclòs): Calvet presenta diferents models per explicar la situació de les diferents llengües del món. Identifica la perspectiva ecològica amb l’econòmica, planteja un dilema essencial entre pràctiques i representacions, i també té en compte les repercussions que tenen. Compara les llengües amb les espècies animals, cosa molt discutible, perquè el paral·lelisme és força inexacte; si de cas, es podria comparar les poblacions amb les espècies (trets lingüístics – trets genètics). Calvet distingeix entre adquisició (com a procés espontani i “horitzontal”) i aprenentatge (com a procés programat i “vertical”). (Pregunta: ¿ho podem aplicar a l’estudi de la competència dels “nostres” adolescents?) Finalment (final del resum, no necessàriament del llibre), considera que les llengües, pel seu estatus, es poden classificar en tres nivells: llengua hipercentral (l’anglès), llengües centrals (les altres més parlades) i llengües perifèriques (les menys parlades). La seva proposta és que, a l’hora d’aprendre noves llengües, els ciutadans que parlen llengües perifèriques o centrals, n’han d’aprendre d’altres de centrals o la hipercentral, cosa que ens va semblar una mica esbiaixada, tenint en compte que Calvet és francès.

Previsió de futurs seminaris

Dijous 13 de març, 10-12 h, Sala de Juntes (edifici històric): Llorenç Comajoan, presentació del llibre Words of the world (2001), d’Abram de Swaan; Vanessa Bretxa, presentació de… (pendent). Al CUSC hi ha un exemplar del llibre de De Swaan.

Dijous 24 d’abril, 10-12 h, Sala de Professors (edifici Josep Carner, 5è pis): Liliana Arroyo, teories de Bech i Touraine.

Dijous 29 de maig, 10-12 h, Sala de Professors (edifici Josep Carner, 5è pis):  Neus Nogué, presentació del llibre La dixi de persona en català (2008), posant l’èmfasi en els aspectes més relacionats amb la sociologia de la situació (Erving Goffman i Stephen C. Levinson) i la manera com les categories participatives es manifesten estructuralment en català. Al CUSC hi ha un exemplar del llibre.

3 thoughts on “Seminari CUSC (28/02/2008): “Pour une écologie des langues du monde” de Louis-Jean Calvet

  1. Què tal pel WordPress? Ja som tots veïns 🙂 bé, jo necessito reestructurar la casa dels blocs, però això ja és un altre tema.

    Crec que WordPress permet penjar presentacions de diapositives. Quan la Lili, la Vanessa o el Natxo puguin, potser es podrien prenjar les seves (de les TIS i les xarxes respectivament) perquè el bloc sigui una mica més dinàmic.

    A part de perseguir el personal perquè el comenti, això també el farà força més dinàmic 😉

  2. Una confirmació: a mi m’agrada la diferència entre verticali horitzontal, encara que com va comentar-se podria fer-se una taula de doble entrada encreuant adquisició/aprenentatge i vertical/horitzontal. De fet, fins i tot pot haver-hi aprenentatge horitzontal (les parelles lingüístiques).

    I algun afegitó: Calvet explota la noció de nínxol ecològic per a les llengües, entès com un conjunt de funcions en què poden usar-se. Trobo el terme interessant.

    Daltra banda, és maco pensar que les llengües formen un modl homeostàtic, en què hi ha constants canvis que tenen conseqüències en forma d enous canvis.

  3. ei, moonydoodle i Fryskiman, ¿us podríeu identificar?

    Això de nínxol ecològic, què voleu que us digui, com a terme no el trobo gaire afortunat. ¿No hi ha cap alternativa més “vital”?

Deixa un comentari