Seminari: “Definició d’ideologia i ideologies lingüístiques”

Divendres 25 d’abril, els estudiants Francesca Walls (UB), Helena Torres (UdL), Iago González (Uvigo-UOC) i Avel•lí Flors Mas (UB-UOC) van conduir un seminari de recerca destinat a resumir les aproximacions teòriques al fenomen de la ideologia i a les ideologies lingüístiques com a camp de recerca. La presentació va donar lloc, seguidament, a la discussió amb la resta de participants del seminari sobre les possiblitats d’aplicació d’aquest concepte a les recerques que actualment estan duent a terme.

El seminari prenia com a punt de partida el següent suggeriment de Blommaert: “I propose that when thinking about ideology we focus on the who-what-where-why-and-how of ideology” (2005: 171). Així doncs, a partir d’algunes lectures clau es va tractar de donar resposta a diferents qüestions: en primer lloc, què són les ideologies (de quina realitat es tracta?, a quines qüestions fan referència?, etc.); en segon lloc, a qui pertanyen les ideologies (es tracta d’un fenomen individual o social?, caracteritzen tota una comunitat/societat o bé són pròpies de grups tancats i/o confrontats?, etc.); i seguidament, on les podem observar (només en els discursos explícits?, què ens diuen les pràctiques socials sobre les ideologies?, etc.) i com es poden analitzar (es revisaven, en aquest sentit, algunes propostes metodològiques en què l’anàlisi del discurs hi ocupa una posició central).

La segona part del seminari es va destinar a l’aplicació de la discussió precedent a la definició de les “ideologies lingüístiques”. En aquest punt es va obrir el torn d’intervencions i debat, en què es van tractar, entre altres qüestions, la problemàtica de la definició de la unitat d’estudi i de la denominació del camp d’estudi, ja que resulta difícil escapar de les connotacions pejoratives que l’ús habitual del terme “ideologia” li ha anat conferint.

Referències
Blommaert, Jan (2005): Discourse. A Critical Introduction. Cambridge: Cambridge University Press

Deixa un comentari