“La constitució i la coexistència de les comunitats lingüístiques: aportacions de Schuchardt, Meillet i Jakobsson” – Andreia Moroni i Francesca Walls (Universitat de Barcelona)

El divendres dia 18 de març, Moroni i Walls van presentar tres lectures que tracten de fenòmens de contacte lingüístic.

En ordre cronològic envers, van començar per la lectura de Jakobson. Aquesta lectura aporta una perspectiva de l’est d’Europa que contrasta amb altres versions de la història de les llengües nacionals a Europa. L’aportació ens avisa dels perills d’etnocentrisme.

La segona lectura parla de llengües de cultura. Meillet utilitza aquest terme per referir-se a llengües emprades als àmbits de l’església i la universitat i el seu exemple principal és el llatí a Europa.

La tercera lectura de Schuchardt tractava del concepte de lingua franca. Moroni va presentar aquesta lectura i va aportar diversos exemples de situacions de contacte lingüístic per les quals s’ha utilitzat el terme lingua franca.

Bibliografia

Jakobson, R. (1945) “La constitució de comunitats lingüístiques”. A Viana, A. (1995) Aspectes del pensament sociolingüístic europeu. Versió electrònica.

Meillet, A. (1918) “Les llengües de cultura.” A Viana, A. (1995) Aspectes del pensament sociolingüístic europeu. Versió electrònica.

Schuchardt, H. (1909) “La lingua franca”. A Viana, A. (1995) Aspectes del pensament sociolingüístic europeu. Versió electrònica.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s