“L’empremta de Herder i Whorf en l’obra de Fishman” – Dr. F. Xavier Vila i Moreno (CUSC-UB)

El divendres dia 18 de desembre Vila i Moreno va presentar sobre l’article de Fishman «Whorfianism of the third kind: Ethnolinguistic diversity as a worldwide societal asset». Va començar per contextualitzar la lectura tant amb informació biogràfica sobre Fishman i els seus contemporanis, com amb un repas de la seva obra.

A continuació, Vila i Moreno va exposar les tres hipòtesis del Whorf sobre el paper de la diversitat lingüística i explorar les seves implicacions. A més, va traçar connexions amb l’obra de Herder abans d’argumentar l’influència dels dos autors en l’obra de Fishman.

Com sempre, la presentació va donar lloc a debat, aquesta vegada sobre la recepció de tots tres autors i les aportacions que van fer.

Bibliografia

Fishman, Joshua A. (1982) «Whorfianism of the third kind: Ethnolinguistic diversity as a worldwide societal asset». Language in Society 11, 1-14. Reimprès a: —— (1989) Language and Ethnicity in Minority Sociolinguistic Perspective. Multilingual Matters 45. Clevedon: Multilingual Matters. Traducció al català: —— (2001) «El whorfianisme del tercer tipus: la diversitat etnolingüística com a avantatge social universal». En Llengua i identitat, editat per Xabier Erize, 57-82. Alzira: Bromera.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s