“Algunes observacions sobre la immersió a Montréal (Québec)” – Dr. Llorenç Comajoan (Universitat de Vic)

En aquest seminari, Comajoan va explicar el que va observar durant la seva estada de dues setmanes a la Universitat McGill, Montréal, el passat mes de setembre. A pesar de ser una estada curta, va tenir l’ocasió de participar en alguns actes, visitar dues escoles i reunir-se amb diversos investigadors i educadors, dels quals va destacar Roy Lyster del Department of Integrated Studies in Education de la Universitat McGill. La finalitat de la seva estada va ser conèixer el sistema educatiu quebequès, sobretot en relació amb el seu sistema d’immersió lingüística, el qual sovint s’ha comparat amb el de Catalunya.

Després d’exposar les activitats realitzades i ensenyar fotos d’aspectes destacables de les dues escoles que va visitar, Comajoan va proposar uns temes per discutir.

Primer, va suggerir que hi ha una manca de tradició de recerca sobre el feedback correctiu a Catalunya. Va explicar l’enfocament de l’obra de Lyster, qui ha treballat força sobre la identificació de problemes concrets entre l’alumnat de les escoles d’immersió i sobre com es podrien resoldre. Comajoan va indicar que, pel que fa a la producció oral a les aules d’immersió, el tema de quins problemes específics tenen els alumnes i com els mestres els corrigeixen seria un camp valuós per a futures investigacions a Catalunya.

A continuació, va considerar quines diferències hi ha entre els sistemes d’immersió a Montréal i a Catalunya, i fins a quin punt la mateixa terminologia es pot aplicar a tots dos. Es van debatre les similituds i diferències entre els dos contextos educatius i sociolingüístics, els quals podrien explicar les diferències que va observar Comajoan. Respecte a l’ús del terme immersió, es va discutir si seria millor posar-li el nom conjunció en català o mantenir l’ús intercanviable dels dos termes que s’ha fet fins ara.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s