Seminari: “Anàlisi de les xarxes sociolingüístiques/ Actualitat demolingüística de la Franja” – Natxo Sorolla

Al mes de maig, Natxo Sorolla va presentar les seves dades sobre les actualitats socio- i demolingüístiques de la Franja, zona on l’investigador ha dut a terme la recerca per a la sevatèsi doctoral. Sorolla va situar la seva recerca en un context de grans canvis en patrons d’usos lingüístics, sobretot respecte als usos dels adolescents, i va explicar aquests canvis amb dades sociolingüístiques d’anàlisi de xarxes i dades demolingüístiques d’enquestes recents del territori aragonès.
Anàlisi de les xarxes sociolingüístiques

Pel que fa a l’anàlisi de xarxes, Sorolla va exposar dades en les que va explorar els rols sociolingüístics que estableixen les pautes de les tries lingüístiques.  Partint de la base d’una interacció micro-macro entre predisposicions individuals, expectatives dels altres i normes sociolingüístiques, Sorolla ha buscat fer un model de com es decideix la tria lingüística en contextos de contacte entre el català i el castellà.

Després d’identificar quatre grups (catalanoparlants mantenidors, catalanoparlants convergents, castellanoparlants mantenidors i castellanoparlants convergents) en dos contextos d’ús (inter- i intragrupal), va explicar com els usos intragrupals del català trontrollen entre les generacions més joves a la Franja a causa de canvis en les normes o expectatives socials sobre les llengües.

Actualitat demolingüística a la Franja

A continuació, amb dades d’enquestes dutes a terme al context aragonès, Sorolla va presentar unes dades inquietants sobre la vitalitat lingüística de l’aragonès i del català en aquell territori.

Anuncis

One thought on “Seminari: “Anàlisi de les xarxes sociolingüístiques/ Actualitat demolingüística de la Franja” – Natxo Sorolla

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s