«Les tries lingüístiques dels pares britànics», a càrrec de Francesca Walls (UB)

Francesca Walls, doctoranda a la UB, va presentar el passat 13 de desembre el disseny metodològic de la seua recerca doctoral i alguns resultats provisionals, fruit del treball final de màster.

La tesi analitza les decisions i les estratègies lingüístiques de britànics residents a l’Àrea Metropolitana de Barcelona pares d’infants de 0 a 3 anys, i pren com a referència el model de política lingüística familiar de Curdt-Christiansen. La metodologia és mixta, amb un qüestionari en línia i entrevistes semidirigides. El guió de les entrevistes semidirigides s’estructura al voltant de la història d’immigració, els usos lingüístics en la família i la xarxa social, la política lingüística familiar, les activitats preescolars, la recerca d’escola, etc.

Dels resultats en va destacar el lligam entre les trajectòries personals i el valor que s’assigna a les llengües: els que donen més valor al català solen tenir una parella catalanoparlant i presenten motivacions integratives, és a dir, volen sentir-se part de la comunitat. La trajectòria futura també determina en gran part la valoració de les llengües: qui dóna més valor integratiu al català sol tenir plans a llarg termini a  Catalunya, mentre que els que no tenen clara la permanència a Catalunya donen més pes a l’anglès i al castellà. Walls va assenyalar que les entrevistes s’havien dut a terme en un moment de gran atenció mediàtica sobre la crisi econòmica a l’Estat espanyol, una qüestió que influïa fortament en les decisions i els plans de futur d’aquestes famílies.

Finalment, va destacar els lligams amb altres estudis, com la tesi doctoral de Makiko Fukuda que distingia entre els japonesos passavolants i els que s’establien a Catalunya a llarg termini, que presentaven més usos del català; i amb el plantejament d’escales globals i locals de Jan Blommaert (2007).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s