«Llengua catalana i nacionalisme. Un estudi de cas des de l’anàlisi crítica del discurs», a càrrec d’Anna Pi (UdG)

Anna Pi, doctoranda a la UdG, va presentar el passat 18 de novembre els resultats del seu treball final de màster, que tractava el paper de la llengua en els discursos nacionalistes.

En el treball ha analitzat dues peces de discurs mediàtic (en concret, dos articles d’opinió apareguts a El Punt i a El Mundo en el context de gestació de l’Estatut de Catalunya de 2006). L’anàlisi s’aborda des de la perspectiva de l’anàlisi crítica del discurs, en un doble vessant hermenèutic (de descripció dels elements persuasius) i analític (d’establiment de relacions entre discurs i ideologia). La metodologia d’anàlisi es basava en l’anàlisi dels recursos persuasius segons la retòrica clàssica.

En general, les argumentacions aparegudes a l’article de El Punt se centraven en la noció de “llengua pròpia” i en una concepció més aviat cívica de la llengua, com a element inclusiu que pot ser adquirit per la gent que arriba al territori. També es parla de la fragilitat lingüística del català i de la necessitat d’un major autogovern per a fer possible la defensa de les particularitats. En canvi, en l’argumentari de l’article de El Mundo s’identifica el nacionalisme com un “atemptat” a la llibertat i a la democràcia, i des d’una posició nacionalista espanyola s’intenta “revelar” les intencions ocultes del catalanisme.

Entre les principals conclusions destaca que, des de totes dues perspectives, en planteja alguna mena de vinculació entre llengua i nacionalisme, tot i que en sentits diferents: per al catalanisme la llengua s’identifica amb la cultura i la identitat catalanes, i des del punt de vista contrari s’identifica directament llengua catalana amb nacionalisme català. Aquesta vinculació, a més, apareix de manera implícita en els textos i és compartida pels lectors potencials.

Entre les qüestions que es van discutir després de la presentació s’ha de destacar la necessitat d’operativitzar una definició de “nacionalisme” que permeta justificar la consideració d’un determinat autor com a “nacionalista”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s