«Perfils de canvi lingüístic en contextos plurilingües», a càrrec de Xavi Tenorio (UB)

Aquest estudi, emmarcat en la línia de recerca de la sociolingüística educativa, vol estudiar quins són els patrons de canvi lingüístic en adolescents catalans en diferents àmbits dels territoris de llengua catalana, per fer-ho s’utilitzaran les dades del projecte RESOL.  En aquesta comunicació, ens centrarem en les dades dels municipis de Manlleu, Mataró, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, la Noguera i les comarques del Baix Cinca i la Llitera de la Franja de Ponent. Les dades es van recollir entre els anys 2006 i 2008 en totes les aules on es cursava 6è de primària i, l’any següent a 1r d’ESO. Aquesta presentació estudia els canvis en diferents àmbits d’ús lingüístics (amb pare, mare, germans, xarxa social, activitats, professors i en xats) entre els dos anys, amb dos objectius: en primer lloc, conèixer quins són i com es donen els canvis lingüístics (augment o manteniment d’una llengua) i, en segon lloc, conèixer quines són les causes que els poden explicar. Per acomplir el primer objectiu, es realitzarà una anàlisi de classificació, amb una prèvia d’anàlisi de correspondències múltiples amb el programari SPAD. Amb aquesta anàlisi, obtindrem uns clústers o grups que englobaran els alumnes segons la seva semblança de comportament. En segon lloc, es realitzarà la tècnica de la regressió logística, per tal de predir quines són les variables que ajuden a configurar aquest grup. Els sis clústers que apareixen són:

Clúster 1. Alumnes que fan un pas cap al català (11% de la mostra).
Clúster 2. Alumnes catalanoparlants familiars amb usos bilingües fora la llar (18% de la mostra).
Clúster 3. Alumnes bilingües que fan un pas cap al castellà (19% de la mostra).
Clúster 4. Alumnes castellanoparlants familiars que mantenen els usos lingüístics en castellà fora la llar (26% de la mostra).
Clúster 5. Alumnes que tenen altres llengües (9% de la mostra).
Clúster 6. Alumnes catalanoparlants familiars que mantenen els usos lingüístics en català fora la llar (17% de la mostra).

tenorio

Presentació: Xavi Tenorio. Assistents: Mireia Galindo, Vanessa Bretxa, F.Xavier Vila, Berta Cantó, Miquel Cabal, Montse Sendra, Natxo Sorolla, Llorenç Comajoan, Josep Ubalde, Avel·lí Flors, Imanol Larrea.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s