«L’educació, una qüestió d’estat. Una mirada a Europa», a càrrec d’Enric Prats (UB)

L’últim seminari general d’aquest curs va tenir com a convidat el professor del departament de Teoria i història de l’educació a la Universitat de Barcelona Enric Prats. Llicenciat en Ciències de l’Educació (1991) i doctor en Pedagogia (2000), aquest any ha publicat el llibre L’educació, una qüestió d’estat. Una mirada a Europa. L’autor va començar la presentació del llibre amb una síntesi els tres factors principals que afecten el sistema educatiu català:

1)      Europa no té una política comuna en educació.
2)      Catalunya: com s’afrontaria l’educació amb la independència?
3)      Els efectes de la nova llei d’educació (LOMCE) de J.I. Wert.

El llibre de Pratpratss analitza el sistema educatiu des d’una perspectiva comparada, des de l’educació comparada (de fet, és professor de l’assignatura “Pedagogia internacional” a la UB). L’objectiu és observar i analitzar què fan els països veïns per millorar el nostre sistema educatiu. La comparació, però, no és gens fàcil i està sotmesa a molta pressió social, mediàtica i política (per exemple, amb els resultats de les proves PISA). La comparació és especialment difícil perquè el volum de dades és immens, i aquesta allau de dades no va acompanyada d’un treball d’interpretació i anàlisi sistemàtic a causa de la manca d’investigadors. El seu llibre pretén analitzar i interpretar aquestes dades. Metodològicament, a l’hora de comparar és important preguntar-se: què estem comparant? Quin és l’objecte de comparació? És comparable Catalunya amb Dinamarca? I amb una regió alemanya? És difícil establir comparacions entre països estructurats políticament de diferents maneres. També és important la mida del país i la seves característiques. A aquesta dificultat s’hi suma també la configuració dels estudis fets sobre el sistema educatiu espanyol, ja que alguns diferencien per comunitats autònomes i d’altres no. Finalment, un altre factor que dificulta la comparació a nivell europeu és la gran variabilitat de sistemes que presenta. Si bé l’ensenyament universitari està força igualat gràcies al procés de Bolonya, els ensenyaments preuniversitaris tenen sistemes molt desiguals.

Prats, Enric (2013). L’educació, una qüestió d’estat. Una mirada a Europa. Barcelona: Publicacions i edicions de la Universitat de Barcelona.

Presentació: Enric Prats. Assistents: Llorenç Comajoan, F. Xavier Vila, Montse Sendra, Avel·lí Flors, Miquel Cabal, Berta Cantó, Berta Vidal, Vanessa Bretxa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s