«Anàlisi de l’informe Arrue», a càrrec de F.Xavier Vila (UB)

Després que en Xavier Vila participés a la jornada Jardunaldia a Sant Sebastià (31-01-2013), dediquem un seminari a analitzar l’informe “Diagnostic Evaluation 2011: Statistics of Pupils’ Language Use” del projecte Arrue de Soziolinguistica Klusterra (consultable a: http://www.soziolinguistika.org/jardunaldia/oinarrizko-txostena).

foto ArrueEn primer lloc, en Xavier Vila contextualitza el document: l’ha elaborat Soziolinguistika Klusterra,  una xarxa d’institucions privades que duen a terme recerca sociolingüística al País Basc. En Xavier explica que és una via diferent de la que té Catalunya: fan recerca institucions privades (empreses, cooperatives, etc.) del camp empresarial (amb finançament privat), mentre que Catalunya té una via més estatalista/institucional (per exemple: CNPL, Direcció general de Política Lingüística, etc.). Ara, des de Soziolinguistika Klusterra volen començar a establir lligams amb la universitat per iniciar una certa institucionalització (seguint el model català). Després d’aquesta breu explicació, comencem el comentari de l’informe. Es tracta de l’últim projecte lligat a la sociolingüística educativa, línia de recerca que van començar ara fa una dècada, i és similar als treballs del Consell d’Avaluació del Sistema Educatiu català. L’informe és un treball censal: recull les dades de tots els alumnes de 4t de primària i de 2n d’ESO dels cursos 2010-2011 (uns 18.000 alumnes per cohort). L’objectiu principal de l’estudi era estudiar els usos lingüístics a les escoles. En Xavier destaca que és el projecte que més s’assembla a RESOL, tot i que hi ha dues diferències importants: (1) Arrue és censal de tot el territori i RESOL no; (2) Arrue no és un estudi longitudinal i RESOL sí. La no-longitudinalitat de l’estudi és un dels seus punts febles, ja que no permet saber si les diferències entre 4t de primària i 2n d’ESO es deuen a l’evolució per l’edat o bé per la cohort. La dificultat per identificar la font dels canvis és crucial, perquè hi ha diferències molt importants.

Assistents: Xavier Vila, Llorenç Comajoan, Vanessa Bretxa, Natxo Sorolla, Cristina Illamola, Mar Forment, Avel·lí Flors, Imanol Larrea, Xavi Tenorio, Josep Ubalde, Berta Vidal, Berta Cantó, Roger Torrents, Montse Sendra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s