«Actituds i confiança lingüístiques en l’alumnat de sisè de primària en entorns escolars multilingües a Catalunya», a càrrec de Eva Gomàriz (UB) i Llorenç Comajoan (UVic)

L’estudi que es presenta s’emmarca en el projecte Resol, que se centra en l’estudi dels coneixements, els usos i les representacions. Aquesta comunicació va ser presentada a Laval (Quebec). Per a l’estudi que es presenta s’utilitzen les variables d’actituds i confiança lingüística. Les enquestes s’han passat a Vic, on el 21,4% de la població és nascuda a l’estranger (Marroc, Ghana, Equador…). Arreu s’ha fet difusió del “Model Vic”, però a ningú agrada la fusió d’escoles, i es converteix en un procés complicat i no tant ideal com es presenta de vegades. La majoria de l’alumnat és de llengua inicial catalana o altra. Hi ha poca presència de parlants inicials de castellà. Actualment hi ha 2 escoles amb molt alumnat nouvingut (més del 60% dels seus alumnes son nouvinguts). Però a algunes escoles aquest fet és considerat com a positiu, perquè va lligat a major nombre de recursos,  i es compta amb un equip directiu potent.

En el torn de participació dels assistents es reflexiona sobre la possibilitat d’incorporar la variable d’ús de les llengües en les xarxes socials o l’ambient lingüístic, com per exemple la  llengua inicial de la resta d’alumnes de classe. Per a l’anàlisi futur seria positiu separar la xarxa social d’amics i familiars (la primera es pot posar com a dependent, la segona no),  sobretot de cara fer models causals. Es menciona que a l’IUIP les diferents llengües sempre sumen 4. Es remarca que les correlacions són poc potents, i es podrien ajudar amb núvols de punts o taules de contingència. S’aporta un nou tema per a propers seminaris: revistes científiques en sociolingüística: tipologies.

Presenten: Eva Gomàriz (CUSC-UB, Xarxa Cruscat-IEC) i Llorenç Comajoan (Universitat de Vic, CUSC-UB)
Assistents: Emili Boix, F. Xavier Vila, Albert Bastardas i Natxo Sorolla

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s