Seminari CUSC (08/05/2008): “Les teories sociològiques duals d’Ulrich Beck i Alain Touraine”

Ponent: Liliana Arroyo
Assistents: Llorenç Comajoan, Makiko Fukuda, Eva Gomàriz, Vanessa Bretxa, Natxo Sorolla, Marina Nogué, Xavier Vila i Neus Nogué

Després d’un resum sobre el concepte de postmodernitat (Lyotard, 1979) i altres, es presenten les teories duals com a resposta a aquest concepte per mitjà del concepte de segona modernitat o supermodernitat (Beck). La dualitat està entre l’estructura (societat com a sistema, com a estructura…) i l’agència (els agents individuals o col·lectius). Al final de la sessió vam repassar els corrents estructurals i funcionals (simplificant molt: Marx, Durkheim, positivisme, física social, empirisme…) i els que posen l’èmfasi en l’individu (Weber, Garfinkel –estudis micro–, Gumperz –anàlisi de la conversa–, Berger i Luckmann –la construcció social de la realitat a partir de la cosmovisió de l’individu–…). Aquí teniu un resum de l’exposició de la Lili:

Pròxima sessió:

Dijous 29 de maig, 10.00-12.00 h
Sala de Professors, 5è pis edifici Josep Carner
Ponent: Neus Nogué
Tema: La dixi de persona en català (per als sociòlegs: sociologia de la situació, Goffman, aplicada a la descripció de la llengua)

Anuncis

2 thoughts on “Seminari CUSC (08/05/2008): “Les teories sociològiques duals d’Ulrich Beck i Alain Touraine”

  1. Només afegir que al final vam intentar fer un enquadrament sociològic d’algunes teories (socio)lingüístiques, amb el resultat -certament irònic- de veure la lingüística generativa com a determinista i estructuralista (he he he…) pel fet que bandeja la diferència interindividual en la seva anàlisi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s